domingo, 21 de diciembre de 2014

En Kap, amb en Jordi Riera i en Jordi Clapés, presenta un estudi sobre la revista PAPITU.

A la imatge, en Jaume Capdevila "Kap", en Jordi Riera i en Jordi Clapés signant exemplars del nou llibre.

Dissabte 20 de desembre es va presentar a la llibreria “Norma Còmics” de Sabadell el llibre “Papitu. Sàtira, erotisme i provocació (1908-1937)”. Van conduir l’acte l’autor principal i coordinador dels textos, en Jaume Capdevila “Kap”, i els autors de dos capítols, Jordi Clapés i Jordi Riera. Aquests darrers es podrien considerar l’alfa i l’omega del llibre, ja que s’han fet càrrec dels capítols de la primera i de la darrera època de la publicació respectivament, quan en essència s’hi tractava la sàtira política. Paradoxalment, però, la revista és recordada pel seu període més llarg, el de la “verdor” a tocar de la psicalípsis.
  En "Kap" (premi Gat Perich 2006, ninotaire i estudiós que ha publicat diversos llibres sobre la sàtira humorística) va explicar l’enorme incidència que va tenir la premsa satírica de l’època en la vida diària i molt especialment la d’aquesta revista, que es va fer molt popular al llarg dels seus trenta anys de vida. En Jordi Clapés va destacar la rellevància del seu fundador, Feliu Elias “Apa” (d’una família oriünda de Sabadell), i el paper dels lectors pel que fa al seu contingut, ja que es nodria també dels acudits i els escrits que aquests hi trametien. En Jordi Riera, finalment, va explicar com el setembre de 1936 la revista abandonà la seva etapa psicalíptica per tornar a la sàtira política de la mà del Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya (del qual en fou president d’honor el fundador de la publicació, en Feliu Elias “Apa”).
  Cal destacar l’interès i la participació de l’auditori, el qual va ser obsequiat amb una degustació de xocolata amb xurros mentre els autors signaven exemplars.
  “Papitu. Sàtira, erotisme i provocació (1908-1937)” és el tercer volum de la col·lecció “Pinzells satírics” que l’editorial Efadós publica des del 2012. Aquell any va sortir el primer,  “Cu-cut! Sàtira política en temps trasbalsats (1902-1912)”, i el volum del 2013, “L’Esquella de la Torratxa, 60 anys d’història catalana (1879-1939)”, també es va presentar a la llibreria Norma Comics coincidint amb la inauguració de l’exposició del “Cu-cut!” al Casal Pere Quart el darrer mes de març.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario